CUM POT FII ACTIONATE ROLETELE EXTERIOARE

ROLETE EXTERIOARE: cum pot fi actionate
O sa vorbim putin si o sa detaliem tipurile de actionari, caracteristicile si ce impact au asupra configuratiei roletei. Avem doua tipuri: actionarea manuala si electrica, fiecare cu accesorii diferite.

• ACTIONAREA MANUALA
1. snur sau panglica: cel mai simplu mod de actionare. Din caseta roletei printr-un ghidaj se trece snurul sau panglica care actioneaza axul roletei din suportul montat in casa, unde tabachera are un opritor si se poate regla deschiderea. Acesta metoda depinde foarte mult de greutatea roletei exterioare, la dimensiuni mari nu se poate realiza. Vom vorbi despre greutate in alt articol
2. manivela con sau carlig: aceasta metoda se utilizeaza cand o roleta este prea grea de actionat printr-un snur sau panglica, dar se doreste un pret mai mic si clientul nu opteaza pentru actionare electrica. Manivela reprezinta un pas intermediar, de aceea multe rulouri cu motor au ca optiune de rezerva actionarea cu manivela(in cazul in care nu se doreste sau nu se poate alimenta roleta cu curent electric).
3. cu arc pretensionat: se foloseste la roletele ce deservesc o fatada de magazin sau o separare de spatii, exista un maner si o incuietoare in partea inferioara, de unde se elibereaza sau se fixeaza. Pentru aceasta actionare este nevoie de componente speciale in asamblarea roletei.
• ACTIONAREA ELECTRICA
1. motor cu intrerupator: se pot alege intrerupatoarele fara fir care prezinta avantajul de a putea fi mutate pe orice perete sau de a le grupa pentru a usura actionarea
2. motor cu telecomanda (receptor extern sau incorporat): telecomenzile sunt cea mai comoda modalitate de a actiona roletele, ele pot controla in acealasi timp mai multe unitati(1-5-10).

Greutatea roletelor exterioare
In general, actionarea electrica se alege atunci cand greutatea covorului de lamele nu permite actionarea manuala. Pentru a va putea da seama cat de grele vor fi lamelele orientativ, exista o formula pe care o puteti utiliza
Latimea (L) x Inaltimea (H) x greutatea lamelelor/mp + 50% frecare = Greutatea covorului de lamele
unde greutatea lamelelor/mp este calculata la 2.8 kg/mp pentru cele de 39mm, in functie de latimea lor poate varia putin. exemplu: un rulou de 2m x 2m va avea lamele ce vor cantari 2(m) x 2(m) x 2.8(kg) x 1.5 (coeficient de frecare) = 16.8 kg, asadar o actionare manuala iese din discutie, forta care ar fi necesara nu ar permite oricarei persoane manevrarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *