CONDENSUL

CE ESTE CONDENSUL?

Condensul este un proces fizic prin care apa din stare gazoasa ajunge intr-o stare lichida sau din stare lichida in stare solida. Condensul apare de obicei iarna datorita structurii cladirii care contine puntile termice precum si a unei ineficiente ventilari. Atunci umezeala din aer persista.

ATINGEREA PUNCTULUI DE ROUA

Punctul de roua apare in situatia in care aerul, cu o anumita temperatura si umiditate, nu mai poate absorbi o cantitate suplimentara de vapori de apa. Aerul dintr-o incinta, cu o temperatura de 20 grade celsius si o umiditate relativa de 50 %, mai poate absorbi inca jumatate din cantitatea maxima posibila.
Daca are loc o racire a aerului la 9,3 grade celsius, umiditatea relativa va creste la 100 %.Aerul este astfel saturat cu vapori si atinge punctul de roua. Racirea peste acest nivel ( 9,3 grade C ) va avea ca rezultat formarea de condens, pentru ca aerul nu mai poate absorbi apa.Aerul cu temperatura de 20 grade celsius, saturat cu 17,3 g de vapori / mc, prin racirea la 10 grade celsius
( cantitatea maxima absorbita fiind de 9,4 g de vapori / mc ), determina aparitia a 7,9 g de condens / mc.

APARENT TOATE FERESTRELE MODERNE ARATA LA FEL. ..

In profida noilor sisteme de tamplarie/fatade cortina si a unor investitii substantiale, multi beneficiari acuza probleme legate de aparitia condensului in sezonul rece. Analiza acestui fenomen presupune identificarea cauzelor: proiectarea, executia, montaj, exploatare, intretinere, etc. Lipsa competentei inalegerea sistemului inca in faza de proiectare face inutil efortul beneficiarului de a evita consecintele. Executia defectuoasa, montajul incorect, completate de exploatarea necorespunzatoare, reprezinta intreaga paleta de fenomene des intalnite pe piata. Este suficienta prezenta uneia din cauzele mentionate pentru aparitia condensului. Pe piata autohtona sunt inca in exploatare o multime de ferestre si fatade executate cu profile de aluminiu sau otel fara bariera termica.
Sezonul rece ii sperie pe multi dintre beneficiari, datorita disconfortului, umezelii si aparitiei ciupercilor de mucegai, generate de scurgerea unor cantitati industriale de apa pe ferestre si pereti. Aceasta situatie este intalnita si la o serie de ferestre nou-instalate. Aparent, toate ferestrele arata la fel, se caracterizeaza prin design atractiv, gama larga de forme si culori, dar performantele raman la dispozitia executantului.

Condensul poate aparea pe suprafata sau in interiorul unui zid.

Pentru a raspunde intrebarilor legate de condens trebuie sa mentionam ca ferestrele moderne asigura o etansare foarte buna, care contribuie la eliminarea risipei de energie. Ploaia, vantul, frigul nu mai patrund in incapere, dar nici schimbul dintre interior si exterior nu se mai face decat prin aerisiri periodice. Aerul contine diferite cantitati de vapori de apa. Din ratiuni ce tin de confort si sanatate, umiditatea relativa la temperatura camerei trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 40% – 60%. Atunci cand umiditatea aerului atinge valori de peste 60% aerul nu mai poate retine vaporii de apa si acestia condenseaza pe suprafata cea mai rece, care intr-o incapere este de obicei sticla sau peretele. Ferestrele vechi, din lemn, nefiind etanse asigurau o ventilatie fortata, rezolvand astfel problema umiditatii si implicit a condensului.
Factori care favorizeaza aparitia condensului sunt: incaeri neaerisite, incaperi neincalzite, perdele groase in fata ferestrelor, suprafete nedifuzante ale peretilor, umiditate de constructie la constructiile noi, existenta surselor generatoare de vapori, prezenta plantelor ornamentale in incaperi si amplasarea acestora in vecinatatea ferestrelor, amplasarea necorespunzatoare a surselor de incalzire si a glafurilor.

De unde apare umezeala intr-o cladire?

Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termopan, respectiv a ramelor. Se vorbeste in acest caz si de formarea apei exsudate sau a apei de condens. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termopan care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie. Cauzele formarii apei de condens pe geamul termoizolant, sau pe ramele ferestrelor sunt explicate in continuare.

In locuinta se produc permanent vapori de apa:
din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri;
din gatit : pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane;
activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) aduc pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane.

Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer. Astfel un metru cub de aer la 0 gr.C poate sa contina o cantitate maxima de 5g (reprezentand 5 cm3) vapori de apa. Daca temperatura incaperii creste, atunci aerul poate primi o cantitate mai mare de apa. Astfel la 20 grC vom avea 17g si la 30grC se ajunge la 30g la m3.
Daca in aer este continuta cantitatea maxima de vapori de apa, atunci aerul nu mai primeste umiditate in forma de vapori de apa si devine aer saturat cu umiditate relativa a aerului de 100%. Ca exemplu, sa consideram un spatiu cu 15m2 suprafata si 2,5 m inaltime cu un volum de aproximativ 38m3. Daca aerul are o temperatura de 23 grC, atunci pluteste in acest spatiu, la 100% umiditatea aerului, aproape 1 litru de apa sub forma de vapori invizibili.

Daca in timpul noptii temperatura din camera scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente: geamuri sau profile. Formarea condensului apare si atunci cand umiditatea aerului din incapere este conform raportului ridicata, iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata. Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care „spala” geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste calorifer ceea ce duce la aparitia condensului pe geam cu prioritate la partea de jos. In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolant. Acesta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.In plus precizam ca formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci ceea ce duce in final la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

Alte situatii care pot conduce la aparitia condensului:
Daca umiditatea in incapere este crescuta, iar temperatura interioara a geamului termoizolant este scazuta;
Daca este impiedicata circulatia aerului cald de la corpurile de incalzire, spre geam;
Daca nu se aerisesc suficient incaperile (tinand cont ca acest tip de tamplarie este etans, spre deosebire de tamplaria clasica si nu permite schimbul spontan de aer);
Daca ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece);
Daca nu este etansat corect pe contur.
Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie etc; Prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului);
Eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece;
Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare;
Obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului.

Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli:
Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer;
Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit;
Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10oC in exterior si +20oC in interior, are pe foaia de geam de la interior +17oC, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9oC;
Montajul termopanelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda);
Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;
Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.

Utilizatorii locuintelor care au termopane noi ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor termopane, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi).

Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta. Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.

Micsorarea riscului aparitiei condensului se poate realiza prin:
Aerisirea corespunzatoare, urmata de o incalzire uniforma la temperaturi moderate;
Modificarea circulatiei aerului cald astfel incat curentul de aer cald sa treaca in lungul ferestrei, pentru a obtine coeficienti mai mari de transmitere a caldurii;
Acolo unde exista glafuri interioare ce acopera suprafetele radiante ale corpurilor de incalzire, sa se practice in glaf goluri care sa permita circulatia aerului cald spre ferestre;
Camerele orientate spre nord, sau pe directia vantului dominant, sa fie mai bine incalzite si izolate.

IMPORTANT: Condensul este un fenomen absolut normal a carei aparitie nu conduce neaparat la idea ca tamplaria PVC nu este bine executata! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului Low-e va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *